Porselen ve Türleri


Bahadır Kılıç


Bayanların ve özellikle de porselen satanların çok merak ettikleri ve bir türlü netlik kazanamayan bilimsel bir konuda sizleri aydınlatmak istedik: “Porselenler, seramikler, bone china ve türlerinin farkları nelerdir?

Yüzyıllardır insanoğlu kaplar, tabaklar, süs eşyaları, fırın kapları tasarlamış, değişik maddeler kullanmış ve bunların çoğunu pişirerek elde etmişlerdir. Bu denemeleri esnasında bazen zehirlenmeler yaşamışlar ve deneyimleri sonucunda kırılgan ve dayanıksızları elemişler. Tüm bu gelişmeler senelerce devam etmiş ve günümüzde en kaliteli ve sağlıklı porselen türü olarak BONE CHINA birinci sıradaki yerini almıştır. Hatta, bu porselen türünün özel koleksiyoncuları ve antikacıları bile vardır.

Bone china diğer isimleri ile İnce Porselen, Kemik Külü, Kemik Çinisi, Kemik Porseleni gibi birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Aslen bone china yazısı bunların İngilizce olanıdır. Piyasada çok fazla sahte bone china yazısı görürsünüz. Gerçekliğinden şüphelendiğiniz bu gibi durumlarda sertifika, garanti belgesi gibi isteklerinizi haklı olarak dile getirmelisiniz.

Elinize bu tabaklardan aldığınızda 1 tabak 1 kilo olmamalıdır. Gerçek bone china son derece hafif ve dayanıklıdır. Burada Cemile ürünlerinin farkından bahsetmek istiyorum. %100 sağlıklı ve kurşunsuz kaliteyi sunduğumuz için farklılaşıyoruz. Bone china, kalite olarak en yüksek ve en pahalı değerde kabul edilir. %0 su emme oranına sahiptir. Pürüzsüz ve parlak yüzeylidir. İnce ve hafif olduğu kadar yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinden sert ve dayanıklıdır. Sığır kemiğinin un haline getirilmiş malzemesi hammadde olarak kullanılır.

Porselen ise %1 su emme oranına sahiptir. Porselen kili, toprak, porselen çamuru gibi hammaddelerden yapılmaktadır. Derecesi sabit olmayan ateşte pişirilir ve yarı saydamdır. Cam yüzeyi gibi parlatılabilir, boya ve kurşun kullanılabilir. Bone china’ya göre daha ağırdır. Konvansiyonel fırınlar, mikrodalgalar ve gıda ile kullanımı uygundur.

Stone ware ise kumlu taştan kap olarak adlandırılabilir. Gözenekli, opak olmayan yüzeye sahiptir. Kolayca şekil alır ve istenilen renkleri iyi yansıtabilir. Daha kolay pişebilir. Derece olarak güçlüdür ve hammadde olarak ucuz olduğundan son kullanıcılara da fiyat olarak cazip gelmektedir.

Seramik tüm bu rakipleri içerisinde düşük sıcaklık ve düşük renk ile emilimi en kolay olanıdır. El ile şekillendirilebilir. Pişmiş toprak olarak da adlandırabiliriz. Dekoru çok kolaydır; pişmiş bir parça tekrar ıslak bir parça ile pişirilebilir. Islak boya ve killi cisimlerin emilimini en hızlı sağlayan malzemedir. Seramik kendi içerisinde türlenir. Sanayi alanında kullanılan ve isminden de anlaşılacağı gibi güçlendirilmiş yapısı ile Ironstone ve süs eşyası, hediyelikler gibi alanlarda kullanılan Dolomit seramik türü olarak kabul edilir.

Sizleri bone china ve porselen konularında az da olsa aydınlatmak istedik. Kullanım rahatlıkları ve kaliteleri hakkında yorumlarınızı bekliyoruz.

Hiç yorum yok: